Pytania i odpowiedzi
    Pytanie 1.
Moje
 dziecko obecnie chodzi do przedszkola publicznego. Czy muszę brać 
udział w rekrutacji, aby moje dziecko miało możliwość kontynuowania 
edukacji przedszkolnej w tej samej placówce?
    Odpowiedź:
Dzieci
 kontynuujące edukację przedszkolną w dotychczasowym  przedszkolu nie 
biorą udziału w rekrutacji – rodzice składają w przedszkolu jedynie 
Deklarację dotyczącą dalszego uczęszczania dziecka do danego przedszkola
 na 7 dni przed datą rozpoczęcia rekrutacji. W 
przypadku jeśli kontynuacja dotyczyłaby innej placówki musicie Państwo 
wziąć udział w rekrutacji, jednocześnie nie składając deklaracji o 
której powyżej mowa.  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 2.
Na czym będzie polegało udostępnienie „on – line” wyników rekrutacji?
    Odpowiedź:
Jednym
 z etapów wprowadzania danych do systemu jest założenie przez rodzica 
hasła dostępowego. Hasło to w powiązaniu z peselem dziecka umożliwi w 
dniu ogłoszenia wyników zalogowanie się do systemu na stronie i 
sprawdzenie czy i gdzie dziecko zostało przyjęte. Logowanie umożliwi 
sprawdzenie wyników WYŁĄCZNIE dla własnego dziecka.
    
Oprócz sprawdzania wyników „on – line” rodzic będzie mógł udać 
się osobiście do placówki i tam uzyskać informację o wyniku naboru 
(dotyczy szczególnie osób, które nie będą mieć możliwości złożenia 
wniosku za pośrednictwem Internetu).
 
Pytanie 3.
Wprowadziłem
 dane dziecka ale popełniłem błąd, którego obecnie (po zatwierdzeniu 
wniosku) nie mogę już poprawić. W jaki sposób możliwe jest 
zmodyfikowanie podanych przeze mnie danych w systemie?
    
Odpowiedź:
Należy
 udać się do placówki pierwszego wyboru i poprosić o skorygowanie 
niepoprawnych informacji osobę wyznaczoną do obsługi systemu NABO. Po 
dokonaniu korekty wniosek powinien być ponownie wydrukowany, podpisany i
 złożony w placówce. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 4.
Czy
 w postępowaniu rekrutacyjnym znaczenie będzie miała kolejność zgłoszeń 
(elektronicznego wypełnienia i/lub dostarczenia w wersji papierowej do 
placówki) ?
    
Odpowiedź:
Kolejność zgłoszeń nie będzie miała znaczenia. Przyjęcia do przedszkola będą uzależnione od spełnienia
ustalonych kryteriów postępowania rekrutacyjnego. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 5.
Podczas wypełniania wniosku komputer się wyłączył w wyniku braku prądu. Czy mój wniosek został skasowany?
Odpowiedź:
Nie.
 Należy się ponownie zalogować i kontynuować od momentu, w którym 
zostało to przerwane. Zapisane wcześniej dane są bezpieczne i dostępne 
dla Państwa po ponownym zalogowaniu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 6.
W jaki sposób mogę się dowiedzieć czy moje dziecko zostało zakwalifikowane do przedszkola?
Odpowiedź:
Należy się zalogować do systemu NABO lub udać do placówki pierwszego wyboru.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 7.
Jaka
 jest różnica pomiędzy zakwalifikowaniem się dziecka do przedszkola a 
jego przyjęciem do przedszkola? Kiedy dziecko zostaje przyjęte?
Odpowiedź:
Zakwalifikowanie
 się do przedszkola oznacza, że dla Państwa dziecka jest miejsce w 
wybranym przedszkolu. Aby dziecko było ostatecznie zapisane, należy udać
 się do przedszkola i u dyrektora złożyć oświadczenie woli zapisania. 
Można przyjąć, że dziecko zakwalifikowane zostanie przyjęte, jeśli 
rodzic złoży odpowiedni dokument w przedszkolu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 8.
Czy wniosek o przyjęcie i inne dokumenty muszę dostarczyć osobiście czy wystarczy złożenie wniosku w przedszkolu?
Odpowiedź:
Wniosek
 jest składany elektronicznie, tzn. po jego wypełnieniu w systemie 
wniosek trafia automatycznie do Przedszkola. Jest jednak konieczne 
wydrukowanie wniosku i jego własnoręczne podpisanie i dostarczenie do 
przedszkola. Inne dokumenty potwierdzające spełnianie kryteriów należy 
dostarczyć do Przedszkola w formie papierowej.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 9.
Jak
 wygląda rekrutacja, w sytuacji, gdy na jedno wolne miejsce ostatecznie 
jest więcej chętnych z identyczna liczbą punktów? Jak podejmowana jest 
decyzja?
Odpowiedź:
W takiej sytuacji najbardziej 
sprawiedliwa metodą jest tak zwana metoda losowa. System na podstawie 
algorytmu losowego przydziela dzieciom punkty, każdemu dziecku inną 
wartość. Na tej podstawie odbywa się przydzielenie do listy 
zakwalifikowanych. Ta metoda wydaje się najbardziej sprawiedliwa i 
oparta na równych szansach dla każdego dziecka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 10.
Czy można wybrać wyłącznie jedno przedszkole podczas rekrutacji i nie wskazywać 2 kolejnych? Jakie są tego konsekwencje?
Odpowiedź:
Jest
 to możliwe. Rodzic ma prawo wybrać od jednego do trzech przedszkoli, ze
 wskazaniem priorytetów. Należy jednak pamiętać, że wybranie wyłącznie 
jednego przedszkola może spowodować, że jeżeli dziecko nie zakwalifikuje
 się do tego jednego wybranego przedszkola, nie będzie wówczas miało 
szans zakwalifikowania się do innych w pierwszym terminie rekrutacyjnym.
 Będzie mogło jednak uczestniczyć w rekrutacji uzupełniającej.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 11.
Czy
 mogę zmienić kolejność przedszkoli na liście preferencji. Wybrałam 
przedszkole A na pierwszym miejscu, a teraz chce aby było na 2 miejscu.
Odpowiedź:
Można to zmienić zanim wniosek zostanie zatwierdzony w przedszkolu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 12.
Czy po wypełnieniu wniosku otrzymam potwierdzenie jego złożenia w systemie?
Odpowiedź:
Tak.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 13.
Wprowadziłam
 wniosek i zakończyłam edycję. Zauważyłam błąd we wniosku. Nie mam już 
możliwości edytowania wniosku. Czy błąd można skorygować?
Odpowiedź:
Tak.
 Aby skorygować zauważony błąd wniosek musi zostać odblokowany przez 
dyrektora przedszkola pierwszego wyboru. Proszę się udać do przedszkola i
 poprosić dyrektora o przywrócenie wniosku do etapu edycji. Korektę 
można szybko wprowadzić podczas wizyty w przedszkolu, jeśli dyrektor 
wyrazi na to zgodę. Poprawiony wniosek należy na nowo wydrukować i 
podpisać.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 14.
Czy inni rodzice widzą mój wniosek w systemie?
Odpowiedź:
Nie.
 Wszystkie dane składane przez rodzica, w tym dane dziecka są specjalnie
 zabezpieczane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Dane 
podlegają ścisłej ochronie szyfrowanym połączeniem i ma do nich dostęp 
wyłącznie rodzic i dyrektor przedszkola.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie 15.
Czy
 mogę złożyć wniosek na komputerze należącym do innej osoby? Nie mam 
własnego komputera. Czy moje dane pozostaną na tym komputerze?
Odpowiedź:Wniosek
 można złożyć na dowolnym komputerze podłączonym do Internetu. Wszystkie
 dane zostaną przesłane na bezpieczny serwer zewnętrzny. Do 
wprowadzonych przez Pana danych będzie miał oprócz pana dostęp wyłącznie
 dyrektor Przedszkola. Żadne dane nie zostaną zapisane na komputerze 
stacjonarnym. W dalszej kolejności można śledzić rekrutacje i edytować 
dane z dowolnego komputera. Dana są zawsze pobierane i przetwarzane na 
zewnętrznym serwerze.